IE Gezinsvakantie

IE Gezinsvakantie

IE gezinsvakantie


Twee mama's met een gehandicapt kind die er samen voor zorgen dat veel meer mama's (en papa's) met hun gehandicapte kinderen kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Zo zou je in het kort kunnen omschrijven wat Annalisa Van Speybroeck-Poddighe en Nancy Biesmans-Vandecasteele, de dames achter de Limburgse afdeling van de vzw Infantiele Encefalopathie, doen.


Met een tiental gezinnen trekken wij er elk jaar weer 7 dagen op uit.


Het belangrijkste is dat de locatie geschikt is voor rolstoelgebruikers en dat het betaalbaar is.


Het is de bedoeling dat het hele gezin mee op vakantie gaat. Het moet een fijne tijd worden voor de gehandicapte kinderen, maar ook voor de broers en zussen én voor de ouders. Om de ouders wat te ontlasten, nemen we 18 monitoren mee op vakantie. De ouders zorgen het hele jaar, dag in, dag uit, voor deze kinderen. Op vakantie kunnen ze de zware zorgen voor hun kind even overlaten aan de moni's.


Gezien de speciale noden voor onze kinderen is dit niet evident.


Daarom trachten wij dit, met de hulp van vrijwillige en door ons gescreende monitoren, te realiseren door:


1. De ouders ontlasten van de zware taken die ze dag in dag uit dragen voor de zorg van hun gehandicapt kind.


Zo is de taak van de ouders gedurende heel de week beperkt tot het ’s morgens wassen en aankleden van de kinderen en ’s avonds de kinderen hun pyjama aan doen en in bed stoppen.


Niet koken, geen speciale voedingen klaarmaken, geen eten geven, niet bezig houden met de kinderen ….


2. De monitoren bezorgen onze kinderen een onvergetelijke week. Ook aan broer en zus wordt gedacht. Voor hen is het belangrijk, dat ze zien dat zij niet alleen zijn met een gehandicapte broer of zus.


Overdag worden onze kinderen toevertrouwd aan ervaren monitoren. Zo heeft elk kind een speciale aandachtsmonitor die op de hoogte is van medische en/of andere problemen. De monitoren bieden onze kinderen een waaier van activiteiten aan, die zo goed als mogelijk aangepast worden aan de noden van de kinderen, aan hun leeftijd, hun handicap, hun behoeften.


Enkelen activiteiten: snoezelen, sport, zwemmen, uitstappen naar een pretpark, fietsen, quiz, fuifavond, karaoke, pannenkoeken bakken, toneelvoorstelling voorbereiden en opvoeren ….


3. Terwijl hun kroost zich amuseert, kunnen de ouders genieten van een zorgeloze dag: uitstap, wandeling, bowling, fietsen, minigolf, terrasje doen, ….


4. Tegelijkertijd kunnen we ook aan de behoefte voldoen die vele ouders hebben om in contact te komen met andere ouders en om zo hun gedachten en ervaringen uit te wisselen, …


Dit allemaal is mogelijk daar de monitoren van bij het ontbijt klaar staan om onze kinderen op te vangen en dit tot ’s avonds na het avondeten.


Men is als ouders uiteraard niet verplicht om al de activiteiten met de groep door te brengen. Men kan gerust een dagje met de partner alleen door brengen, of een rustdag inlassen wanneer men daar behoefte aan heeft.